STUW logo

Nieuwe technieken voor energie uit water


Als gevolg van de draaiing van de aarde en de aantrekkingskracht van de zon en de maan ontstaan geweldige getijdekrachten en golven. De straling van de zon zorgt voor drukverschil in de atmosfeer, waardoor wind en storm ontstaan, die op hun beurt weer golven veroorzaken. Deze golven bevatten veel energie.

Aan de kusten van Californië bevat golfenergie bijvoorbeeld een vermogen van gemiddeld 45 kW per vierkante meter. Aan de Nederlandse kusten zijn de golven minder heftig en bevatten golven gemiddeld 10 kW per vierkante meter vermogen. Dat is echter nog steeds veel meer vermogen dan men uit zon of windenergie kan halen. Zon produceert in Nederland maximaal 1 kW per vierkante meter in hartje zomer. Met zonnepanelen halen we daar 18% elektriciteit uit. Windenergie bevat gemiddeld bij 6 meter per seconde windsnelheid 140 Watt per vierkante meter. De ultra moderne windturbine haalt daar maximaal 45% energie uit. De EAZ molens die wij in het Gronings Landschap kennen bereiken circa 30% rendement.

Het winnen van elektriciteit uit golfenergie is een enorme opgave. Het zijn in principe op-en-neer-gaande bewegingen die omgezet moeten worden in elektriciteit. In de gehele wereld zijn er pilots. Diversen zijn gestaakt vanwege technische problemen en andere zijn gestaakt omdat de LCOE (de kostprijs van de stroom) niet kan concurreren met de stroomprijzen die via de beurs worden verkocht. Maar de ontwikkelingen gaan door en op termijn is te verwachten dat er wel systemen worden ontwikkeld met een positieve businesscase.

Het aansluiten van elektriciteitsopwekking op zee naar het grid op land is een kostbare aangelegenheid. Bovendien zijn kabels in zee kwetsbaar. Reparatie kost grofweg € 15 miljoen en de reparatietijd bedraagt 3 tot 5 maanden voor windturbines van 5 MW. Grofweg verdubbelt het aansluiten van windmolens op zee de kostprijs van de windturbines (van € 1.500/KW naar € 3.000/KW) in windparken. Optimistische scenario’s van EZK verwachten dat windmolens van 15 MW in het jaar 2040 gebouwd kunnen worden voor € 1.710/KW met een opex van € 45/KW en 5400 vollasturen kunnen draaien. Deze molens worden ver op zee gebouwd. Tennet verzorgt hubs op zee waar de verzamelde stroomkabels op worden aangesloten. Tennet berent hiervoor 2,5 tot 2,8 cent per kWh in rekening, die niet door de windexploitant wordt betaald via de netwerkkosten over alle afnemers van stroom wordt verdeeld.
Bron: Nieradzinska_et al_RE2016_optioneering_analysis_for_connecting_Dogger_Bank_offshore_wind_farms.

kostprijs aansluiten wind op zee

OTEC - Ocean Thermal Energy Conversion